Andullatietherapie kan pijn ten gevolge van lymfoedeem helpen verlichten. Let op: lymfoedeem als ziekte wordt door andullatietherapie niet genezen. In die zin is andullatie ook geen vervanging voor medische behandeling.
Overzicht Lymfoedemen
Bij een lymfoedeem gaat het om een zichtbare zwelling in de weke delen. Dit wordt veroorzaakt doordat lymfen in het betreffende bereik niet meer kunnen worden afgevoerd. Daarom spreekt men in samenhang met een lymfoedeem ook van een lymfestuwing. Dit komt vooraal voor in de armen en benen, af en toe kunnen meerdere ledematen en zelfs het gezichtsbereik getroffen zijn.
Een lymfoedeem is een betrekkelijk zeldzame ziekte. Ze komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Oorzaken en symptomen van lymfoedeem
Oorzaken

Lymfoedeem
De oorzaak van lymfoedeem is altijd een opstapeling van lymfevloeistof in het weefsel. Waarom het hiertoe komt, dat de lymfe niet meer kan afvloeiien of dat er teveel van in het weefsel doordringt en de transportcapaciteit van de lymfevaten overstimuleert, heeft verschillende redenen. Overeenkomstig onderscheidt men ook het primaire van het secundaire lymfoedeem.
Het primaire lymfoedeem kan aangeboren zijn en dus genetisch bepaald. De erfelijkheid gebeurd meestal onder de vrouwen van de betreffende familie. De primaire vorm kan ook spontaan optreden. Deze toevallige en afzonderlijke lymfoedemen worden veroorzaakt door veranderingen van lymfevaten.
Het secundaire lymfoedeem ontstaat, anders dan het primaire, altijd als gevolg van een andere ziekte waardoor men het ook en verworven lymfestuwing noemt. De oorzaken ervan kunnen operaties zijn waarbij de lymfeknopen moeten worden verwijderd of bestralingstherapie die zorgt voor het vastkleven van de lymfevaatwanden en daardoor zorgen voor een vernietiging van deze vaten. Andere oorzaken voor een secundair lymfoedeem zijn ongevallen, kwetsures, infecties alsook een wondroos, een zogenaamde erysipelas.
Symptomen
Het primaire lymfoedeem uit zich typisch in zogenaamde bloktenen: vierkantig opgezwollen tenen. Van hieruit gaat de lymfestuwing over de enkel naar het onder- en uiteindelijk tot het bovenbeen. In tweederde van de gevallen wordt er slechts één lichaamszijde getroffen. Als het primaire lymfoedeem optreedt aan twee kanten, dan komt de zwellingen meestal asymetrisch tot uiting.
De secundaire lymfe stuwing heeft volledig verschillende symptomen. Hierbij banen de zwellingen zich een afwaartse weg vanuit de oksels of lies over het lichaam. Daarbij blijven de tenen en de voorvoet echter meestal vrij van lymfoedemen. Typerend voor het secundaire lymfoedeem is verder dat het slechts aan een kant optreedt, al naargelang waar de oorzaak is gelokaliseerd.
Zowel bij het primaire als bij het secundaire lymfoedeem kan het, bij een ongunstig verloop, leiden tot ontstekingen en in het ergste geval tot en verzwering van de betroffen plaats op de huid.